Thank u for visiting me today..Anak ayam sakit gigi..Datang le lagii..

Thursday, August 5, 2010

Corningware

Assalamualaikum.
Apa kabar semua? Lama tak sembang ngan uols.
Baru lepas pekena nasi lemak, mata pun kuyu dan layu...
tapi ku gigih jua menghapdet blog.
Naper? Sbb semenjak 2 menjak ni, asek ternampak bro sharif mengN3
set-set casseroles jenama pyrex/corning dari US.
So aku pon rasa terpanggil nak share my own collection.

Set casseroles ni aku beli jaman-jaman
aku bergelar student kat Carleton Uni, Ottawa, Canada.
Lama dah..taon2 80'an dulu.
Gamaknya korang ada yg masih in diapers lagi kot waktu tu..hehe..
Kiranya ni bukan la vintage collection kan, baru berumur dlm 22 tahun gitu.
Tak ingat samada aku beli di Ottawa itself atau pon gi jenjalan ke border US/Canada,
shopping2 sbb kat situ corningware ni murah jek..
waktu tu mana de duit sgt kan, tapi kan murah sgt casseroles ni masa tu,
sebijik cuma beberapa belas dollar atau 2 atau 3 puluh dollar jek..
Casseroles ni made in USA.
meh layan piccas casseroles aku ni..

Yg atas ni, yg paling besaq, square 10" , tinggi 4".

Motif design ni dipanggil 'Pastel Bouquet', kalau tak silap.
Dah lama kan aku beli ni, ingat2 lupa je nama dia.
Bunga ni, spt nama dia, mmg very soft pastel colour.
tapi aku suka, sweet sangat..

Casserole yg seterusnya, square 10" , tinggi 2".
Kiranya dia sama lebar ngan yg atas tu, tapi tinggi half of it.

The next 2 casseroles ni takde tutup,
and aku guna for daily use, sbb depa ni size just nice tuk letak lauk2 centu..
Ekceli, yg belah kanan tu, ada penutup nya dulu,
plastic, tapi dah missing in action. Puas carik, tak jumpa gak.
Yg belah kiri tu plak, tak perasan ada ke tak penutup nya,
sbb dah lama tak berpenutup, so tak sure mmg ada atau pun missing gak.

Yg kat ats tu, is the 5th one, square 7", tinggi 3".

Ni saja aku letak satu picca frying pan.
Sbb ni topic Corningware kan, and pan ni pon Corning gak,
so aku kasik dia enterprem kat sini.
Walaupon pan ni made in France, tapi still family corning gak.
Aku beli pan ni pon masa study kat Canada dulu,
bawak balik Mesia masa aku habis blajar dulu,
sampai skarang , aku tak penah guna sekali pon pan ni.
Berat sehh..leceh.
Ada lagi a few pots Vision Corningware aku beli dulu,
pon tak brapa pakai.  Sgt la leceh sbb berat. Tak practical langsung.
Aku ni kan a practical person..haha..
Tapi kan, ada satu Vision pot size besar, 4.5 liter,
Aku notice dia hilang, lepas maid indon aku balik
tak tau la dia tapau balik sana, atau pon pecah waktu dia keje ngan aku.
Dulu aku mana kesah bebarang kat dapur aku..
tak perasan mana tak de, mana pecah.
Maid tu, kalau pecahkan pape, dia dendiam je..
hmmmm...

Ok sampai sini dulu,
jumpa lagi kengkawan..
Wassalam.

3 comments:

  1. salam.simply so beautiful collection corning ware nie..menang memakainya..

    ReplyDelete
  2. Salam Bro.

    Retro collection mmg cantek. Design pon dah discontinued kan. Alhamdulillah saya ada keinginan nak beli set-set ni waktu belajar dulu. Skang ni mmg tak beli dah Pyrex ke Corning ke..cukup le apa yg ada ni..kecuali yg vintage la..hehe

    ReplyDelete
  3. salam rafidah..
    koleksi akak pun dah berumur 30 tahun.Masa tu kirim kt sepupu yang belajar kat sana.akak buat basahan aje..tapi kena cermat sikitla..sayang klau pecah.bukan senang nak dpt ganti balik.akak punya yg bunga rempahratus.

    ReplyDelete